Élve elégették, mert áttért a kereszténységre.


A büntetés ellen nem lehetett fellebbezni: a kereszténységre áttérés bűne miatt egy fiatal szaúdi nőt élve elégetett saját apja, miután kivágta lánya nyelvét. Nem egy mindennapi édesapa volt, hanem tagja a szaúd-arábiai Erkölcsösség Előmozdításáért, és az Erkölcstelenség Megakadályozásért Bizottságnak. Ez a rendőri szervezet figyel az ország lakosainak erkölcsi jólétére.

Az édesapa maximum három évig terjedő börtön-büntetést kaphat, mivel becsület-gyilkosságot követett el, azért hogy családja becsületét megőrizze.

Elítélendő az „édes”apa tette? Nem feltétlenül. Nem tett semmi rosszat. Legalábbis vallása szerint.

Mohamed próféta:

„Bárki aki elhagyja iszlám vallását, ölessék meg”.

A női nemi szerv megcsonkítása

  • Mintegy 100 és 140 millió közé tehető a megcsonkított nők és leányok száma világszerte.
  • Évente mintegy 3 millió leánygyermeket csonkítanak meg.

FAUD KIRÁLY

Amerikai irónő, Jean Sasson' aki leírta a szaudi-és más arab világi nők keserves életét

Szultána szaúdi hercegnő egy fényűző palotában lakik, és hihetetlen gazdagság veszi körül. Mégis, életét is kockára téve feltárja saját sorsát, a királyi család magánügyeit és a környezetében élő nők szenvedéseit Jean Sasson amerikai újságírónő előtt.
Most Szultána lányai sorsának bemutatásával folytatja történetét. Nagyobbik lánya életét a vallás elleni lázadás és a férfiak megvetése tölti ki. Gyűlöli a fátyol viselését, széttépi a hagyományos családi kötelékeket, és leszbikus viszonyt kezd egy barátnőjével.
Kisebb gyermeke pont az ellenkező utat választja. Megtagadja mindazt, amire anyja feltette az életét, és vallási fanatikussá válik. A hercegnő részletesen bemutatja a környezetében élő többi nő helyzetét is. Beszámol női körülmetélésről, gyermekkorban ágyasnak eladott lányokról, a házasságon belüli nemi erőszak gyakorlatáról, sőt még a saját férjük által halálra ítélt és kivégzett asszonyokról is.
E könyv egy érzelmekkel teli vallomás a férfiúi brutalitásról, a reménytelen szerelemről és a nők sorsáról egy mohamedán országban.

2009. március 27., péntek

Nők jogain tipor a szaúdi férfiuralom

Nők jogain tipor a szaúdi férfiuralom


Örök életükre kiskorúnak tekintik a nőket Szaúd-Arábiában, ha jogaikról van szó. Kötelességeik és büntethetőségük tekintetében azonban nincs kiskorúság - állapítja meg a Human Rights Watch, amely első alkalommal folytatott tényfeltáró vizsgálatot Szaúd-Arábiában.

Fotó: MTI

Ajánlat

A nemek szigorú elkülönítése és a nők felett kötelezően gyakorolt férfifelügyelet miatt Szaúd-Arábiában nem érvényesülnek a nők alapvető jogai - állítja a Human Rights Watch. A jogvédők hétfőn közzétett jelentése szerint a nőknek szinte mindenhez engedélyt kell kérniük felügyelőjüktől - aki férjük, apjuk, sőt akár fiuk is lehet -, legyen szó munkavállalásról, utazásról, tanulásról, házasságról, sőt akár orvosi kezelésről is. A HRW több mint száz nőt interjúvolt meg első szaúd-arábiai tényfeltáró vizsgálata során.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

hidzsáb nem más, mint lepel avagy függöny,

A hidzsáb nem más, mint lepel avagy függöny, azaz olyan anyag, amivel a nők eltakarhatják testüket, de az arabban a szerénység, erkölcsösség jelentése is társul hozzá. Hogy miért van erre szükség, nyilván egész más interpretációkat szül a hívők és a kritikusok, azaz a világ fennmaradó részének képviselőiben, pedig egykoron zsidó és keresztény nők is éltek a leplek nyújtotta takarással.

Ha talpig feketébe öltözött asszonyok jönnek szembe velünk valamelyik külföldi tartózkodásunk alatt, kellemetlen, nyomasztó érzésünk lehet, hiszen a látványt nem szokta meg a szemünk, s mind a teljesen takaró forma, mind a koromfekete szín baljóslatúan hat. Nem tudhatod, ki van alatta, kicsit bizalmatlan is vagy, s alapvetően feszengsz, hisz csak annyit fogsz fel, ez a valaki nagyon más mint te, s fogalmad sincs, hogyan is viszonyulj ehhez. Sokakban félelmet, ellenszenvet, gyanakvást és elutasítást vált ki, de nézzük, hogy is van ez az egész.

fágyol


Az iszlám (arabul al-iszlám Kép:hang.png kiejtése✩) egy monoteista vallás,

Az iszlám (arabul al-iszlám Kép:hang.png kiejtése) egy monoteista vallás, a föld nagy világvallásainak egyike. Alapjául azon, Isten (arab eredetű, más muszlim országokban is használt nevén Alláh, vagyis Allah) szavának tekintett kinyilatkoztatások szolgálnak, amelyeket Muhammad ibn Abdalláh ibn Abd al-Muttalib, közismert nevén Mohamed próféta adott át a 7. század első harmadának végén a Hidzsázban követőinek, és amelyeket halála után két évtizeddel a Koránban (al-Kurán, szó szerint „Olvasmány”) gyűjtöttek össze követői, a muszlimok, magyarosan muzulmánok.

A kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, 1 milliárd 322 millió követőjével (ez a világ 19%-a).[1] Fő elterjedési területe Észak-Afrika, a Közel-Kelet, Közép-Ázsia valamint Malajzia, illetve a legnépesebb muszlim ország, Indonézia.

mecset

A nők gépkocsit Szaúd-Arábiában nem vezethetnek

A szigorú vallási szabályok miatt a viselkedési és öltözködési normák, különösen a nők számára rendkívül konzervatívak. Az utcán az európai nőknek is kötelező a bokáig érő, a karokat is eltakaró fekete lepel viselése, a haj fekete kendővel történő lefedése. A férfiak az utcán rövidnadrágban nem közlekedhetnek. A nők gépkocsit Szaúd-Arábiában nem vezethetnek. Olyan nyilvános helyekre, mint az éttermek, cukrászda (kivéve a nagy szállodákban található létesítményeket) csak férfi családtag kíséretében léphetnek be, és csak az arra a célra kijelölt helyiségben az ún. "family section"-ben tartózkodhatnak. A nők a bankokban is csak a külön bejáratú, szeparált helyiségben intézhetik hivatalos ügyeiket (pl. pénzváltás).

egy gazdag ház

Elítéli a női nemi szerv megcsonkítását az EP

A parlament többször határozottan felszólalt a „hagyományos vérontás” nemi alapú gyakorlata, a női nemi szerv megcsonkítása ellen. A jelenség mára elérte Európa határait is. Az EP nőjogi szakbizottsága által rendezett október 7‑ei meghallgatáson Cristiana Muscardini (UEN, olasz) bemutatta a képviselőknek az EP témában készülő jelentéstervezetét.

A női nemi szerv megcsonkítása

  • Mintegy 100 és 140 millió közé tehető a megcsonkított nők és leányok száma világszerte.
  • Évente mintegy 3 millió leánygyermeket csonkítanak meg.
A női nemi szerv megcsonkításának gyakorlata széles körben elterjedt Afrika 28 országában, a Közel-Keleten és néhány ázsiai országban (Indonézia, Malajzia). Gyökere a helyi etnikai közösségek ősi törzsi szokásaiban és szertartásaiban keresendő. Egyes közösségek az iszlám nevében végzik azt, máshol a termékenységre gyakorolt állítólagos jótékony hatással magyarázzák, megint máshol pedig az a házasság előfeltétele.


„A probléma még közel sincs megoldva az EU-n belül. A női nemi szerv megcsonkítása az EU‑ba való beilleszkedés kudarca, a nemek közötti esélyegyenlőség megszégyenítése, aminek semmi köze a valláshoz” – hangsúlyozta Muscardini.

villa a sok közül.

Rendszeres olvasók