Élve elégették, mert áttért a kereszténységre.


A büntetés ellen nem lehetett fellebbezni: a kereszténységre áttérés bűne miatt egy fiatal szaúdi nőt élve elégetett saját apja, miután kivágta lánya nyelvét. Nem egy mindennapi édesapa volt, hanem tagja a szaúd-arábiai Erkölcsösség Előmozdításáért, és az Erkölcstelenség Megakadályozásért Bizottságnak. Ez a rendőri szervezet figyel az ország lakosainak erkölcsi jólétére.

Az édesapa maximum három évig terjedő börtön-büntetést kaphat, mivel becsület-gyilkosságot követett el, azért hogy családja becsületét megőrizze.

Elítélendő az „édes”apa tette? Nem feltétlenül. Nem tett semmi rosszat. Legalábbis vallása szerint.

Mohamed próféta:

„Bárki aki elhagyja iszlám vallását, ölessék meg”.

A női nemi szerv megcsonkítása

  • Mintegy 100 és 140 millió közé tehető a megcsonkított nők és leányok száma világszerte.
  • Évente mintegy 3 millió leánygyermeket csonkítanak meg.

FAUD KIRÁLY

Amerikai irónő, Jean Sasson' aki leírta a szaudi-és más arab világi nők keserves életét

Szultána szaúdi hercegnő egy fényűző palotában lakik, és hihetetlen gazdagság veszi körül. Mégis, életét is kockára téve feltárja saját sorsát, a királyi család magánügyeit és a környezetében élő nők szenvedéseit Jean Sasson amerikai újságírónő előtt.
Most Szultána lányai sorsának bemutatásával folytatja történetét. Nagyobbik lánya életét a vallás elleni lázadás és a férfiak megvetése tölti ki. Gyűlöli a fátyol viselését, széttépi a hagyományos családi kötelékeket, és leszbikus viszonyt kezd egy barátnőjével.
Kisebb gyermeke pont az ellenkező utat választja. Megtagadja mindazt, amire anyja feltette az életét, és vallási fanatikussá válik. A hercegnő részletesen bemutatja a környezetében élő többi nő helyzetét is. Beszámol női körülmetélésről, gyermekkorban ágyasnak eladott lányokról, a házasságon belüli nemi erőszak gyakorlatáról, sőt még a saját férjük által halálra ítélt és kivégzett asszonyokról is.
E könyv egy érzelmekkel teli vallomás a férfiúi brutalitásról, a reménytelen szerelemről és a nők sorsáról egy mohamedán országban.

2009. április 5., vasárnap

Derék asszonyok

Az iszlám tanítás a nőket illetően valószínűleg a legkonzervatívabbak közé számít. Igaz, nem minden muzulmán hívő, és nem minden muzulmán nemzet követi egyformán a tanítások mindegyikét, de ma is számos nőt érintenek a rendkívül szigorú, és méltóságról egyáltalán nem szóló nézetek és rendelkezések.


"a nő alacsonyabb rendű"
A Korán és a Hadithok (Mohamed próféta tettei és mondásai) tartalmazzák azokat a kijelentéseket, melyek alapján a muszlim férfiak a nőkről vélekednek. Bár a Korán a két nemet teremtésük folytán egymástól kölcsönösen függőnek tekinti, emberként nem számítanak egyenlőnek: „A férfi a nőnél magasabb rendű, és jobb, mint a nő” – szól Ibn Kathir kommentárja. Ezenkívül a nők intelligenciában és vallási szempontból sem érnek fel a férfiakkal. A női tanú vallomása nem egyenrangú a férfiéval, ezért két férfi tanúbizonysága elfogadható, egy férfi mellett azonban csak két nő tanúskodása számítható hitelesnek. Mindezek alapján a nő nem nagyon számíthat megfelelő társaságnak a férfi számára, hiszen vallási alacsonyabb rendűsége folytán nem képes emelkedett diskurzus folytatására sem. Ezt a Korán egyik kommentárja nemes egyszerűséggel úgy fejezi ki, hogy a nő nem több, mint játékszer. Istenhez akkor áll a legközelebb, ha a házban marad, és jobb, ha otthon imádkozik, mint a mecsetben. A férj teljes jogkörrel bír a feleség fölött, ami számos egyéb mellett a szexuális területen is érvényesül: az iszlám tanítás szerint jobb, ha a tűzhelyen odaég az étel, mintha a férjnek várnia kell vágyai kielégülésére. Ha a nő visszautasítja, az ég angyalai ellene fordulnak – tanítja a Hadith.

Ha egy nő nem engedelmeskedik a férjének, akkor minden istenfélelme hiábavalóvá válik. A Hadith bőségesen sorolja a férj jogait, miközben a nők jogai igen egyszerűen felsorolhatók: „Milyen joga van a nőnek…? Hogy enni adj neki, ha te már ettél, hogy felruházd, ha magadat már felruháztad…” Bár a Hadith azt állítja, hogy a legjobb férjek azok, akik a legjobbak a feleségükhöz, ennek a jóságnak a határait is megszabja: a Korán ugyanis jogot ad a férjnek, hogy nem megfelelő viselkedés esetén megdorgálja feleségét, ha ez nem használ, szexuálisan ne közelítsen hozzá, és következő büntetésként meg is verje. Hogy ezt miért teszi, arról a muzulmán férfinak nem kell számot adnia, mert ez megkérdőjelezhetetlen joga. A verés egyébként kijár több esetben is, például, ha a nő nem ékesíti magát férje kívánságának megfelelően, nem hajlandó vele szexuális kapcsolatra, nem hajlandó megfürdeni az imához való megtisztulás céljából, vagy férje engedélye nélkül utazik külföldre.

Derék asszonyok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

hidzsáb nem más, mint lepel avagy függöny,

A hidzsáb nem más, mint lepel avagy függöny, azaz olyan anyag, amivel a nők eltakarhatják testüket, de az arabban a szerénység, erkölcsösség jelentése is társul hozzá. Hogy miért van erre szükség, nyilván egész más interpretációkat szül a hívők és a kritikusok, azaz a világ fennmaradó részének képviselőiben, pedig egykoron zsidó és keresztény nők is éltek a leplek nyújtotta takarással.

Ha talpig feketébe öltözött asszonyok jönnek szembe velünk valamelyik külföldi tartózkodásunk alatt, kellemetlen, nyomasztó érzésünk lehet, hiszen a látványt nem szokta meg a szemünk, s mind a teljesen takaró forma, mind a koromfekete szín baljóslatúan hat. Nem tudhatod, ki van alatta, kicsit bizalmatlan is vagy, s alapvetően feszengsz, hisz csak annyit fogsz fel, ez a valaki nagyon más mint te, s fogalmad sincs, hogyan is viszonyulj ehhez. Sokakban félelmet, ellenszenvet, gyanakvást és elutasítást vált ki, de nézzük, hogy is van ez az egész.

fágyol


Az iszlám (arabul al-iszlám Kép:hang.png kiejtése✩) egy monoteista vallás,

Az iszlám (arabul al-iszlám Kép:hang.png kiejtése) egy monoteista vallás, a föld nagy világvallásainak egyike. Alapjául azon, Isten (arab eredetű, más muszlim országokban is használt nevén Alláh, vagyis Allah) szavának tekintett kinyilatkoztatások szolgálnak, amelyeket Muhammad ibn Abdalláh ibn Abd al-Muttalib, közismert nevén Mohamed próféta adott át a 7. század első harmadának végén a Hidzsázban követőinek, és amelyeket halála után két évtizeddel a Koránban (al-Kurán, szó szerint „Olvasmány”) gyűjtöttek össze követői, a muszlimok, magyarosan muzulmánok.

A kereszténység után a világ második legnagyobb vallása, 1 milliárd 322 millió követőjével (ez a világ 19%-a).[1] Fő elterjedési területe Észak-Afrika, a Közel-Kelet, Közép-Ázsia valamint Malajzia, illetve a legnépesebb muszlim ország, Indonézia.

mecset

A nők gépkocsit Szaúd-Arábiában nem vezethetnek

A szigorú vallási szabályok miatt a viselkedési és öltözködési normák, különösen a nők számára rendkívül konzervatívak. Az utcán az európai nőknek is kötelező a bokáig érő, a karokat is eltakaró fekete lepel viselése, a haj fekete kendővel történő lefedése. A férfiak az utcán rövidnadrágban nem közlekedhetnek. A nők gépkocsit Szaúd-Arábiában nem vezethetnek. Olyan nyilvános helyekre, mint az éttermek, cukrászda (kivéve a nagy szállodákban található létesítményeket) csak férfi családtag kíséretében léphetnek be, és csak az arra a célra kijelölt helyiségben az ún. "family section"-ben tartózkodhatnak. A nők a bankokban is csak a külön bejáratú, szeparált helyiségben intézhetik hivatalos ügyeiket (pl. pénzváltás).

egy gazdag ház

Elítéli a női nemi szerv megcsonkítását az EP

A parlament többször határozottan felszólalt a „hagyományos vérontás” nemi alapú gyakorlata, a női nemi szerv megcsonkítása ellen. A jelenség mára elérte Európa határait is. Az EP nőjogi szakbizottsága által rendezett október 7‑ei meghallgatáson Cristiana Muscardini (UEN, olasz) bemutatta a képviselőknek az EP témában készülő jelentéstervezetét.

A női nemi szerv megcsonkítása

  • Mintegy 100 és 140 millió közé tehető a megcsonkított nők és leányok száma világszerte.
  • Évente mintegy 3 millió leánygyermeket csonkítanak meg.
A női nemi szerv megcsonkításának gyakorlata széles körben elterjedt Afrika 28 országában, a Közel-Keleten és néhány ázsiai országban (Indonézia, Malajzia). Gyökere a helyi etnikai közösségek ősi törzsi szokásaiban és szertartásaiban keresendő. Egyes közösségek az iszlám nevében végzik azt, máshol a termékenységre gyakorolt állítólagos jótékony hatással magyarázzák, megint máshol pedig az a házasság előfeltétele.


„A probléma még közel sincs megoldva az EU-n belül. A női nemi szerv megcsonkítása az EU‑ba való beilleszkedés kudarca, a nemek közötti esélyegyenlőség megszégyenítése, aminek semmi köze a valláshoz” – hangsúlyozta Muscardini.

villa a sok közül.

Rendszeres olvasók